Grönt ljus för 360 nya bostäder i Skellefteå

Visar en illustrationsbild av tre flerfamiljshus

Visar en illustrationsbild av tre flerfamiljshus

Skellefteå kommun har nu fattat beslut om att tilldela Skebo två markområden som möjliggör byggandet av närmare 400 nya lägenheter. De aktuella områdena, Nornan på Getberget och Norra Nyckelgatan, är viktiga för Skebos fortsatta satsning på att möta bostadsbehovet i Skellefteå.

Nornan på Getberget – 180 nya lägenheter

Fastigheten Nornan har redan en färdig detaljplan som ger plats för cirka 180 lägenheter i det populära området Getberget. Med cykelavstånd till centrum och närhet till grönområden, skolor och idrottsanläggningar, blir Nornan ett attraktivt val för boende i Skellefteå. Preliminär byggstart är sommaren 2025, och inflyttning beräknas ske under 2027.
– Nornan är ett viktigt steg i vår fortsatta nyproduktion på Getberget. Efter att ha färdigställt 155 lägenheter i området tidigare, ser vi nu fram emot att kunna erbjuda ytterligare 180 bostäder som stärker Getbergets attraktivitet, säger Helena Markgren, vd för Skebo.
De planerade flerfamiljshusen kommer att vara åtta våningar höga, med parkering och gemensamma funktioner som miljörum och cykelförvaring i bottenplan. De boende kommer att få tillgång till stora gemensamma gårdar med anslutning till Getbergets rekreationsområden.

Norra Nyckelgatan – cirka 180 nya lägenheter

På Norra Nyckelgatan i stadsdelen Sunnanå planerar Skebo att uppföra fem bostadshus med 4–6 våningar (se illustrationsbild ovan). Det sluttande området ger möjlighet till södervända, soliga gårdar och bilfria bostadsgårdar. Detaljplanen har varit på granskning men är ännu inte antagen. Preliminär byggstart är satt till sommaren 2025, och även här väntas inflyttning under 2027.
Norra Nyckelgatan kommer erbjuda cirka 150 bilparkeringar under husen, och hela 210 cykelparkeringar för att främja ett hållbart boende nära både stad och natur. 

Skebos projekt fortskrider

Trots den senaste tidens rapporter om att Northvolt minskar sin verksamhet i Skellefteå, påverkas inte Skebos planerade projekt. Behovet av permanenta bostäder kvarstår, och de nya projekten på Getberget och Norra Nyckelgatan är en viktig del av arbetet med att möta det långsiktiga bostadsbehovet i kommunen.
– Det finns ett underskott att täcka då vi fortfarande har alldeles för många tillfälliga bostäder och inhyrningar inom kommunen, men vi kommer att följa den framtida utvecklingen noggrant inför varje specifikt projekts investeringsbeslut. Vi vill dessutom färdigställa bostadsområdena i närheten av våra fastigheter för att minimera störningar för alla boende i närområdet, säger Harriet Classon, ordf. Skebo.

Visar en illustrationsbild över ett antal flerfamiljshus
Illustrationsbild Nornan, Getberget

Situationsplan bostadsområde

Illustrationsbild: Nornan, Getberget