Därför bygger Skebo när ingen annan bygger
Skellefteå har upplevt en enorm tillväxt de senaste åren, och med den har efterfrågan på bostäder ökat kraftigt. Kommunala bostadsbolaget Skebo har trots en lågkonjunktur lyckats hålla en rekordhög takt i byggandet av nya bostäder.
Men vad är det som gör att Skebo vågar bygga när knappt någon annan vågar?
Den snabba tillväxten i Skellefteå har inte gått obemärkt förbi Skebo. På bara tre år har bolagets bostadskö ökat med 40 procent, och Skebo har gått från att ha en målsättning att byggstarta 50 lägenheter per år till hela 500 lägenheter årligen. Detta motsvarar 25 procent av vad hela Sveriges allmännytta planerar att byggstarta i år, trots att Skebo endast utgör 0,5 procent av allmännyttans totala bestånd.
– Det är såklart en utmaning att hålla den här takten för oss som organisation, säger Helena Markgren, vd på Skebo och fortsätter:
– De senaste rapporterna om att Northvolt bromsar in och varslar personal kommer inte att påverka våra startade och planerade projekt, det kommer fortfarande behöva byggas fler bostäder i Skellefteå. Det finns ett underskott att täcka som sträcker sig flera år framåt och vi kommer följa den framtida utvecklingen noggrant, säger hon.
Trots den ekonomiska osäkerheten som påverkar många aktörer, har Skebo fortsatt sina byggprojekt. Helena förklarar att det är möjligt tack vare en kombination av affärsmässiga beslut och strategier som är djupt rotade i bolagets långsiktiga planering. Som ett allmännyttigt bolag följer Skebo Allbolagen, vilket innebär att de måste verka på affärsmässiga grunder. Nyproduktionerna har kalkylerats för att vara lönsamma även under dessa förhållanden.
– Vi har kunnat räkna hem projekten genom att förtäta vårt befintliga bestånd och upphandla i konkurrens. Vår prisbelönta upphandlingsmodell är ett effektivt verktyg som värderar avkastning, klimatpåverkan, energieffektivitet, framtida underhåll och tid till inflyttning. Skellefteås starka tillväxt har också gett oss en unik position, med en extrem bostadsbrist som ger oss mycket liten risk för vakanser, berättar hon.
Skebo har också fördelen att vara en stor lokal aktör med långsiktigt ägande. Det innebär att det finns en djup förståelse för den lokala marknaden och Skebo kan möta efterfrågan på bostäder på ett effektivt sätt.
– Vi känner den här marknaden och vet hur vi ska navigera genom osäkra tider. Vårt fokus ligger på att bygga med hög andel uthyrningsbar yta och volymer som underlättar effektiv förvaltning för att hålla nyproduktionshyrorna så rimliga som möjligt, menar hon.
Men även med starka strategier finns det såklart risker.
– Vårt fokus är att ha framförhållning med en bred projektportfölj så att vi kan hantera svängningar i efterfrågan. Vi gör regelbundna analyser över olika scenarier och stresstester som vi presenterar för styrelsen. Det är viktigt för oss att inte ta några investeringsbeslut som vi inte känner oss trygga med. Men vi vet att Skellefteå har ett stort underskott på permanenta bostäder, så en inbromsning i tillväxten ger oss och andra aktörer en chans att komma ifatt, säger Helena.
En av de största utmaningarna för Skebo har varit att hantera den massiva ökning i byggtakten med en relativt liten organisation.
– Vi har gått från att byggstarta 50 lägenheter per år till 500 lägenheter per år, samtidigt som vi förvaltar befintliga hem och tar oss an nya ägardirektiv, som målet att bli klimatneutrala 2030. Det är en enorm omställning för våra drygt 70 medarbetare, men som vi är stolta över att ha lyckats med, säger hon.
Samarbetet med Skellefteå kommun och andra lokala aktörer har också varit avgörande för att kunna starta nya byggprojekt i tid.
– Det är viktigt att vi alla hjälps åt. Både Skebos styrelse och Skellefteå Stadshus styrelse har tagit extra styrelsemöten för att snabba på investeringsbeslut. En stor del av vår nyproduktion de senaste åren har också skett tillsammans med andra aktörer, exempelvis genom att vi förvärvar privat mark med färdig detaljplan som inte byggstartats.
Skebo har också tagit stora steg framåt när det gäller klimatneutralitet och hållbar utveckling, vilket påverkar besluten kring nyproduktion.
– Vi utvärderar klimatavtrycket vid varje upphandling och skyfallsäkrar all vår nyproduktion mot 100-årsregn. Vi tillför solceller på större fastigheter, förbereder för laddplatser och inför individuell mätning och debitering. I framtiden kommer vi fortsätta i samma riktning, bland annat med fokus på skötsel av utemiljöer för att främja biologisk mångfald, säger hon.